PREŠOV: Proces s Mikulášom Č. dnes odročili na 21.-23. septembra

02.09.2009 Prešov

Senát Okresného súdu (OS) v Prešove dnes odročil hlavné pojednávanie s Mikulášom Č. na 21. - 23. septembra.
Dôvodom je sťažnosť obžalovaného voči predchádzajúcemu uzneseniu súdu v súvislosti s doplnením posudku z odboru balistiky, ktorý má dopracovať Kriminalisticko-expertízny ústav v Košiciach. V priebehu procesu sa objavili rozpory vo výpovediach svedkov a znaleckých posudkoch, akou zbraňou mohol byť usmrtený Pavol Lenhart. Predseda senátu dopracovanie posudku pozastavil až do rozhodnutia Krajského súdu (KS) o sťažnosti.
Okrem výsledkov balistického skúmania sa na ďalšom pojednávaní plánuje súd oboznámiť aj so správou znalca z odboru psychológie, ktorému súd uložil vypracovať posudok na Mikuláša Č. a zároveň predvolá aj ďalšiu znalkyňu z tohto odboru. Jej posudok si dal vypracovať obžalovaný na vlastné náklady a zároveň sa podrobil aj psychologickému vyšetreniu, čo v prípade odborníka prizvaného súdom odmietal. Závery skúmania doručila obhajoba 31. augusta a podľa vyjadrenia predsedu senátu, súd nemal na preštudovanie dokumentu dostatok času. Oboch znalcov preto predvolá na 21. septembra.
Ide v podstate už o druhý posudok, ktorý si objednala obhajoba. Prvý predložila už na júlovom pojednávaní a vypracoval ho odborník z Českej republiky. Nakoľko však nebol evidovaný v príslušnom zozname Ministerstva spravodlivosti SR, súd jeho výpoveď ako znalca n Na OS dnes prebehlo aj neverejné zasadnutie, na ktorom obžalovaný vzniesol námietku zaujatosti voči predsedu senátu. Ako pre TASR uviedol hovorca súdu Michal Drimák, senát námietke nevyhovel a Mikuláš Č. podal voči rozhodnutiu sťažnosť, o ktorej bude rozhodovať KS. Počas neverejného zasadnutia senát rozhodol aj o predĺžení väzby pre obžalovaného do 26. decembra 2010. Aj voči tomuto rozhodnutiu Mikuláš Č. podal priamo na zasadnutí sťažnosť.
Proces s Mikulášom Č. , ktorý čelí obžalobe zo šiestich vrážd a spolu so svojím exšvagrom Jozefom M. aj zo spoluúčasti na usmrtení podnikateľa Mariána Karcela, sa začal v novembri minulého roka a v jeho priebehu bolo vypočutých viac ako 50 svedkov a znalcov. Ako dnes uviedol predseda senátu, po výpovedi znalcov z odboru psychológie a balistiky, ktoré súd žiadal doplniť, by mali nasledovať záverečné reči obžaloby a obhajoby.
V prípade dokázania viny hrozí obžalovanému Mikulášovi Č. trest odňatia slobody na 15 – 25 rokov alebo doživotné väzenie.
 

Vyberte región